Friday, December 7, 2018

Noutate editorială: Comuniştii români şi „devierea de dreapta”. Istoria unei afaceri de partid, 1940-1968




Comuniştii români şi „devierea de dreapta”. Istoria unei afaceri de partid, 1940-1968

Autor: Dan Cătănuş

Colecţia „Studii”
Format: 17/24 cm; 408 p.
INST, 2018
ISBN 978-973-7861-98-6




Accesibilă la vânzare pe www.totalitarism.ro și în librăriile partenere

 *
Demascarea „devierii de dreapta” din Partidul Muncitoresc Român, în 1952, a reprezentat doar sfârşitul unei afaceri mai profunde, care îşi avea rădăcinile adânc în trecut. Povestea este fascinantă, pentru că, urmând firul rivalităţii care s-a creat încă din perioada ilegalităţii între viitorii protagonişti ai luptei pentru preeminenţă în partid, descoperim poveşti personale, orgolii, episoade controversate ale mişcării comuniste dinainte şi după 23 august 1944. Al doilea fir conducător, permanent prezent, este cel al relaţiei cu Moscova, în dubla sa ipostază: de implicare directă, prin indicaţii mascate în sfaturi şi sugestii, dar şi prin transformarea factorului sovietic într-o carte pe care liderii comunişti români au încercat fiecare să o joace cât au putut de bine.

DAN CĂTĂNUŞ

Comuniştii români şi „devierea de dreapta”. Istoria unei afaceri de partid, 1940-1968 trece deseori dincolo de registrul cercetării istorice, devenind o poveste captivantă, cu răsturnări de situaţie, trădări, servicii secrete, anchete, crime. E o investigaţie care se derulează pas cu pas, în care autorul şi cititorul merg parcă în tandem, aşteptând cu sufletul la gură sfârşitul – sau sfârşiturile – poveştii.

IOAN CHIPER


Saturday, December 1, 2018

La mulți ani, România!


La mulți ani, România! 
1 decembrie, 1918
Preluare de pe pagina Facebook Poza zilei

La mulți ani tuturor românilor, din țară, din străinătate și mai ales românilor pe care istoria vitregă i-a lăsat în afara granițelor firești de la 1918.Să nu uităm că ceea ce suntem azi este încununarea idealurilor mai multor generații și urmare a greului tribut de sânge plătit de ostașii români. Să învățăm încet încet să iubim sincer România, faptul că suntem români și să încercăm, zi de zi și după forțele fiecăruia, să o facem mai bună. 


La mulți ani!